Shoka Åhrman
Välkommen till min blogg! Här får du handfasta tips kring din ekonomi, du får följa mitt arbete och min vardag och jag hoppas på att kunna inspirera dig och skapa en ökad förståelse för hur ekonomi kan vara en väg till bättre självkänsla, egenmakt och ett rikare liv, precis på dina villkor och utifrån vad just ett rikare liv innebär för dig som kvinna.
Annons

Hur undviker du dyra avbetalningar och skuldfällan?

Visste du att vi får små kickar och att hjärnan får små doser av må-bra-hormonet dopamin när vi shoppar? Det förklarar varför vi ibland köper saker vi inte riktigt behöver och agerar kortsiktigt. Vi får helt enkelt en tillfällig tillfredsställelse av konsumera.

Det förklarar en del och om varför vi unnar oss eller anammar en YOLO-mentalitet.  Jag läste för ett tag sedan i en rapport (Europeiska miljöbyrån)  att vi i snitt använder våra klädesplagg sju gånger och sparar dem i våra garderober i lite mer än 2,5 år innan vi gör oss av med dem. Det kanske är en bra tanke att ha med sig när vi klickar hem ett plagg eller en vara.

Annons

Här gäller det att hitta en balans.  Förutom att vår överkonsumtion kan ha negativa effekter på miljön och plånboken finns det också en risk att hamna i en skuldfälla.

De senaste veckorna har det rapporterats om hur betalbolag och kreditgivare med en aggressiv marknadsföring erbjuder uppskjutna betalningar och lån utan säkerhet, så kallade blancolån. Samtidigt rapporterar kronofogden att fler än någonsin har ansökt om skuldsanering. ”Ingen uppsägningsavgift. Ingen avgift”, ”Betala mindre i månaden” eller ”betala inte mer än du behöver” – visst låter det bra? Tyvärr är det lite för bra för att vara sant. Snabba blancolån blir lätt en dyr affär.

Annons

Vad ska man tänka på för att inte fastna i lånekarusellen?

  • Stoppa impulsen: Vi är impulsdrivna och lockas gärna av pang-erbjudanden. För att inte blir utsatt för fler frestelser än nödvändigt kan ett bra första steg vara att kontinuerligt avregistrera dig från mail med sockrade erbjudanden, särskilt de som endast handlar om lån och pengar.
  • Räkna på det: Innan du signar upp för en uppskjuten betalning eller ett nytt lån, räkna på vad avgiften och räntan faktiskt blir. Ett lån på 80 000 kr med ränta på 8 procent innebär att lånet kostar 6 400 kr under ett år, eller 533 kr i månaden. Det är pengar som man kan göra mycket annat roligt för, eller kanske inte ens har råd med.
Annons
  • Inventera:  Boka in två timmar i kalendern för att gå igenom alla olika lån och betalningsplaner som du har. Räkna på vad de kostar och om det är något du kan betala tillbaka snabbare. Låter det tråkigt? Ja, men du kommer känna dig mer tillfreds när du har koll på din ekonomi! http://Därför ska du förhandla om din bolåneränta

Om det gått så långt att skulderna är mer än du klarar av att betala tillbaka? Det finns ingen quick fix, men det finns hjälp.

Köpstopp: Steg ett. Trist, men har du inte råd att betala för det du redan köpt kan du inte fortsätta shoppa. Begränsa inköpen till det allra mest nödvändiga så att pengarna räcker till mat och boende.

Annons

Avbetalningsplan: Ta hjälp med att inventera dina lån, räntor och utgifter och gör en plan för hur du varje månad ska betala av dem. Prioritera de med högst ränta först eftersom det är dem som snabbt tickar upp i kostnad.

Skuldsanering: Har du så stora skulder att de inte kan betala tillbaka inom en överskådlig tid kan du ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Skuldsaneringen pågår under fem år då man bland annat lever på existensminimum. Det är extremt tufft och ett sistahandsalternativ, men de som genomgått den kan sedan starta ett nytt liv.

2 kommentarer till “Hur undviker du dyra avbetalningar och skuldfällan?”

  1. Fartfylld dag i Stockholm - Shoka Åhrmanshokaahrman.femina.se skriver: 17 september, 2021

    […] På väg mellan två möten läste jag en rapport om den ökade skuldsättningen. Jag handlar själv en del på nätet och tycker att jag ser hur det blir allt mer vanligt med erbjudanden om avbetalning och krediter även för mindre köp. Det är en balansgång som framförallt många unga har svårt att hitta. Hur ska man då göra för att undvika att dras med i konsumtionshetsen och alla erbjudanden om snabba lån?  Här kommer några tips på hur du kan hantera det och hur du själv eller någon du känner kan få hjälp när du har tappat kontrollen. https://shokaahrman.femina.se/livet/hur-undviker-du-dyra-avbetalningar-och-skuldfallan/ […]


  2. Retail therapy så undviker du det - Shoka Åhrmanshokaahrman.femina.se skriver: 23 november, 2021

    […] Vi får helt enkelt en tillfällig tillfredsställelse av konsumera. I mitt tidigare inlägg ”Hur undviker du dyra avbetalningar och skuldfällan?” kan du läsa mer. […]


Dela på:
Annons
Laddar
https://shokaahrman.femina.se/livet/onsdagen-pa-temat/