Shoka Åhrman
Välkommen till min blogg! Här får du handfasta tips kring din ekonomi, du får följa mitt arbete och min vardag och jag hoppas på att kunna inspirera dig och skapa en ökad förståelse för hur ekonomi kan vara en väg till bättre självkänsla, egenmakt och ett rikare liv, precis på dina villkor och utifrån vad just ett rikare liv innebär för dig som kvinna.
Annons
Annons

Retail therapy så undviker du det

Alla har vi gjort det någon gång, shoppat eller spenderat pengar som vi egentligen inte har eller klickat hem saker som vi inte behöver. Det kan vara för att bli på bättre humör, för att fly från verkligheten en stund eller helt enkelt bara för att dämpa tristessen hemma i soffan.

I förra veckan deltog jag vid ett event som gick under namnet Anyfinhouce. Dagen spenderas på fantastiska Färingsöhuset en bit utanför Stockholm. Temat var sparande, konsumtion och vägen mot bättre ekonomiska beslut.

Annons

Annons

 

Annons

Under min del av dagen pratade jag bland annat om hur vi människor ofta agerar irrationellt när det kommer till våra ekonomiska beslut. Faktum är att det finns studier som visar att 90% av alla de val som vi gör kring våra inköp mer eller mindre sker på automatik. Vi handlar på autopilot och låter ofta känslorna ligga till grund för valen vi gör. Det finns till och med personer shoppar ännu mer när de upplever en oro för sin ekonomi.

Vårt köpbeteenden styrs även av vår inneboende vilja att följa med flocken. Vi  sneglar gärna på vad andra gör och är rädda för att gå miste om en riktigt bra deal. Denna psykologiska drivkraft, vår ”fear of missing out ( FOMO), är något som många handlare utnyttjar. Genom att till exempel ha tidsbegränsade erbjudanden och locka med budskap som ”endast ett fåtal kvar” kan de locka oss till att fatta snabba och ogenomtänkta köpbeslut.

Genom att öka förståelsen för hur olika psykologiska faktorer styr våra köpbeteenden kan vi göra klokare och smartare val kring vår ekonomi. Det minskar också risken för att vi hamnar i en ohälsosam köpspiral eller får ångest över besluten vi fattar.

Annons

Med en ökad medvetenhet kan vi också undvika att fastna i den farliga skuldfällan.

Här är några tips för dig som vill shoppa på ett mer hållbart sätt och parera hjärnans spontana köpbegär.

  • När vi pratar om FOMO handlar det till stor grad om att vi vill vara med på allt. Det är därför vi alltid vill ha de nyaste prylarna och det senaste modet.  Det är viktigt att acceptera att du inte kan vara med på allting eller få allt. Annars finns risken att du hamnar i YOLO- läget där du enbart prioriterar nuet och struntar i de långsiktiga effekterna som dina val kan få för till exempel din hälsa, plånboken och klimatet.
  • Börja med att fundera och reflektera kring situationerna då du hamnar i ett oönskat köpbeteende. Är det till exempel under stunder när du upplever en känsla av stress, oro eller spontanitet?
  • Gör upp en plan för hur du kan undvika miljöer och sammanhang som ofta leder till att du går ifrån din budget eller ursprungliga sparplan. Upplever du starka känslor som du gärna vill dämpa genom att ge dig själv en belöning? Försöka att hitta ett bättre och mer varaktigt sätt att hantera dessa.
  • Sätt upp mål för vad du verkligen önskar och vill uppnå över tid. Dela dina drömmar med dina vänner och bekanta. Och glöm inte bort att sätt upp små delmål, och att ge små belöningar till dig själv, på vägen dit.
Visste du att vi  får små kickar av må-bra-hormonet dopamin när vi shoppar? Det förklarar varför vi ibland köper saker vi inte riktigt behöver och agerar kortsiktigt. Vi får helt enkelt en tillfällig tillfredsställelse av konsumera. I mitt tidigare inlägg ”Hur undviker du dyra avbetalningar och skuldfällan?” kan du läsa mer.
Annons

 

Dela på:
Annons
Laddar
https://shokaahrman.femina.se/prata-pengar/4-tips-sa-gor-du-pensionen-mer-jamstalld/